Forbredelser // Preparations

Bilder fra monteringen av utstillingen vår Entertwine i Hamar. Alle bilder er tatt av Povilas Rėklaitis.

K

Preparing for out exhibition in Hamar, Entertwine. All pictures by Povilas Rėklaitis.

Utstilling på KRAFT

Jeg har et nytt arbeid med på utstillingen “BERQVAM, FRANTZEN, IGLAND, NES, NØKLEBY PRESTTUN” på KRAFT på Vågsallmenningen 12.

Utstillingen åpner fredag 14.august (klokken 18.00!) og står til  27. september 2015.

Mer på KRAFTS hjemmesider.

K

I’m showing a new piece at the upcoming exhitbition at KRAFT (Vågsallmenningen 12).  The exhibition is called: “BERQVAM, FRANTZEN, IGLAND, NES, NØKLEBY PRESTTUN” and opens Friday August 14th (at 18.00). Last day is September 27th.

The piece is a textile sculpture and it might look a little bit like this…

 

 

Digital Handmade

For en stund siden ble jeg kontaktet av en hyggelig dame ved navn Lucy som lurte på om jeg ville ha med ett av bildene mine i en bok. Og det ville jeg selvfølgelig! Boken heter “Digital Handmade: Craftsmanship in the New Industrial Revolution” og tar for seg designere, kunstnere og håndverkere som kombinerer det digitale med det manuelle. Etter litt mailing fram og tilbake ble ett bilde til flere, men siden jeg er en av dem som ikke tror ting før jeg ser det, så får vi rett og slett bare vente og se hvordan det blir.

Boken gies ut på forlaget Thames & Hudson 29. juni (utsatt fra 18.mai). Mer info finner du på Amazon UK eller Amazon US.

 

K

 

A while back, a nice lady by the name of Lucy sent me a mail and asked if she could feature of my pieces in a book. What a fantastic opportunity! The book is called “Digital Handmade: Craftsmanship in the New Industrial Revolution” and presents designers, artists and craftsmen who “combine the precision and flexibility of computing and digital fabrication with the skill and tactility of the master artisan to create unexpected and desirable objects and products”. And that’s Lucys words, not mine, but it sounds great, doesn’t it?!

The book will be published by Thames & Hudson June 29th. More info at Amazon UK or Amazon US.

 

B-open 2014

b-open_logo

Helgen 12.-14. september er årets B-open helg med åpne kunstneratelierer over hele byen. Jeg er dessverre vekkreist den helgen, men Linn og Sigrid skal sitte for meg så døren min kan være åpen for de som vil komme inn. Det er snakk om lørdag og søndag fra klokken 12 til 17. Rommet er allerede ryddet, og min lillesøster Stina har hjulpet meg å henge opp noen arbeider. Så for de som har lyst å se hvordan atelieret mitt ser ut ryddig… C. Sundts gate 55, 2. etasje altså.

Les mer på B-open sine hjemmesider her.

 

K

 

For once my studio is actually tidy!  B-open open studios is only two weeks away. I’ll be away that weekend, but my friends Linn and Sigrid will be there Saturday and Sunday 12-17 at C. Sundts gate 55, 2nd floor. Check out b-open.no for full program and map.

Scheiblers talentpris 2014

Scheiblerlogo

Det er en måneds tid siden jeg hadde en samtale med samboeren min om at vi må ta oss skikkelig sammen med pengene. Jeg har fått avslag på alle stipend jeg har søkt på i år, og jeg går faretruende mye i minus hver måned. Vi konkluderte med at det eneste som kunne redde året, var om noen ringte for å gi meg penger. Så lo vi.

Så ringte Kaci Kullman Five for å fortelle at Stiftelsen Scheibler ønsker å gi meg deres årlige Kunsthåndverkspris. Tenk at det går an! Så tusen, tusen takk. Det kom overraskende på meg. Det betyr at jeg kan utvikle mitt neste prosjekt i ro og fred. Gratulerer så mye til vinner av Designprisen, Hallgeir Homstvedt.

De som er i Oslo og vil komme på utdelingen  torsdag 4. september kl. 13.00 i Storsalen i Kunstindustrimuseet, St. Olavs gate 1 i Oslo må gjøre det. Og for de som har glemt hvor pen Andreas er i kjole så ligger det bilde av ham på pressemeldingen til Nasjonalmuseet her.

K

 

Stiftelsen Scheibler (the Scheibler Foundation) has decided to give me their Craft-award this year! It came as a complete surprise to me, and I’m very grateful. This will allow me to keep working on my next project.

If you happen to be in Oslo this Thursday, September 4th, you can join us in “Storsalen” at The Museum of Decorative Arts and Design, St. Olavs gate 1 at 13.00.

 

 

 

Tendenser 2014

(Klikk for større invitasjon)

tendenser_invitasjon2014

På torsdag reiser jeg til Moss for å se at det nye verket jeg har laget ikke har funnet på spennende ting for seg selv under transporten. Jeg regner med det skal gå helt fint, og gleder meg til noen dager fri! Åpningen altså lørdag 12.april klokken 14.00 på Galleri F15 på Jeløya hvis noen vil komme dit. Utstillingen står til 15. juni.

K

This Thursday I’m leaving for Moss to do som additional assembling on my new piece before the exhibition at Gallery F15 at Jeløya. I look forward to a few days away, and the opening is at Saturday, April 12th, 14.00 for anyone is in the neighbourhood. The exhibition is open untill June 15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Tomas…” på KODE // “Tomas…” on display

Det innkjøpte “Tomas og Huset på Ask” stilles ut på KODE i forbindelse med utstillingen KODE samtid “Jeg!”

Det betyr altså at man kan se Tomas på KODE1  (for de som lurer så er det Permanenten) fra 7. februar (åpning kl. 19.0o) til og med 1. juni! Og det er jo bra. Åpningstider og mer info finner du her.

Bilder av arbeidet finner du her.

K

“Tomas and the house at Ask” is a part of the exhibition “I!” at KODE in Bergen, Norway.

It opens Februar 7th, and closes at June 1st. 

More info at KODEs page here.

You can see picture of the piece here.

Tomas innkjøpt // Main piece has been puchased

Hovedarbeidet fra utstilling min i Oslo, “Tomas og huset på Ask” er innkjøpt og går til KODE 1 (tidl. Vestlandske Kunstindustrimuseum) i Bergen. Dette kom som en fullstendig overraskelse på meg, men jeg er veldig fornøyd med at arbeidet blir i Bergen. Det er fint å tenke på at Tomas nå blir bevart, ikke bare i litterær forstand, men som del av vår visuelle kulturarv.

Mens jeg venter på ordentlige fotografbilder legger jeg ut noen jeg tok før han ble sendt til Oslo.

K

 

The main piece from the exhibition in Oslo “Tomas and the house at Ask” has been bought to KODE 1 in Bergen, Norway. This came as a complete surprise, but I’m very happy about it!

I’m waiting for a photographer to document the piece in Oslo, but in the meantime, here are some I took before sending him to Oslo:

 

 

Tekst til utstillingen “Tomas og huset på Ask” // Norwegian press release

I forbindelse med utstillingen på Soft Galleri skrev jeg en tekst. Den ble brukt i sin helhet som pressemelding til utstillingen.

2004
Våren 2004 stod jeg, sammen med de andre som gikk på Skrivekunstakademiet det året, i skrivestuen til Tomas Espedal. Vi tilbrakte en dag sammen med ham, og i notatene mine står det blandt annet: “Tomas Espedal var på besøk i dag og han var fantastisk. Fordi han sa alt det som alle andre har sagt at vi ikke skal gjøre; leve forfattermytene, røyke, drikke, skrive manisk, være forfatter av hele sitt hjerte – drite i alt.”

Jeg følte da at det ikke hadde noe med meg å gjøre, jeg var fornøyd med å være i arbeid og tjene penger, men det var fint å høre det fra noen. Noen som virkelig mente det. Det jeg ikke noterte meg denne dagen, sannsynligvis fordi jeg ikke skjønte det før seinere, er at dette var dagen jeg forstod at jeg ikke skulle bli forfatter. Jeg har bare en fornemmelse av å gå over Dreggsallmenningen etter å ha vært hos Tomas med en frihetsfølelse. Det skjer noe når man møter noen som er så engasjert i arbeidet sitt.

2009
I 2009 gikk jeg ut fra Kunsthøyskolen i Bergen etter endt bachelor. Jeg fikk atelier i Fabrikkgaten sammen med tre andre og sydde kjoler åtte timer for dagen. Det var veldige temperatursvingninger, alltid for varmt eller for kaldt, men det var fantastisk lys hele dagen. Micaela laget middag til tre for tjue kroner, jeg la ut for husleien.

Det ble vinter. Kjolene genererte ingen penger og jeg gikk i minus. Og jeg husker ikke nøyaktig når det skjedde, men på et tidspunkt den vinteren forstod jeg at det Tomas hadde snakket om den dagen i 2004, de engasjerte monologene og språk og skrivearbeid, “drit i økonomi” og “aldri få deg en jobb” angikk meg. Bare ikke som forfatter.

2010
I 2010 begynte jeg på en serie av portretter av menn i kvinneklær. Flere kompiser stilte entusiastisk opp, men jeg ønsket meg også noen litt eldre. Pappa sa at han kunne være med hvis han måtte.

I februar gikk jeg på studentsenteret på Nygårdshøyden for å høre på hva Tomas hadde å si om sin nyeste bok “Imot kunsten”. Han snakket om hvordan han i boken prøver å bli en bedre mor for sine barn ved å bli mer som sin egen mor, blant annet ved å kle seg i sin mors nattkjole. Det kunne nesten ikke ha passet bedre.

I utgangspunktet kan det bli pinlig å gå til en fyr du egentlig ikke kjenner så godt å spørre om han kan tenke seg å stille opp i kjole til et prosjekt du holder på med. Det var ikke noe problem med Tomas. Jeg fikk telefonnummeret hans, og et lunsjmøte noen måneder seinere. Der fikk jeg vist ham en skisse av Jørund med ubarberte legger og lilla paljettkjole. Tomas minnet meg på at det var viktig å ikke få seg en jobb, men å holde på med dette.

2012
Våren 2012 så jeg slutten på serien med kompisgjengen, og begynte å leite etter brudekjole til Tomas. Det viste seg mer komplisert og dyrere enn jeg trodde, og jeg fryktet et øyeblikk jeg måtte gå til det steget og å ta med Tomas til en brudesalong for å finne en som passet. Heldigvis kom Micaela inn som en reddende engel og gikk med på å sy ham en brudekjole på mål.

Bildene er tatt på Ask på høsten 2012, utenfor huset Tomas bodde i før han flyttet til Øyjordsveien. Med oss var Mona og hennes spanske gatehund Arti.

Mens vi stod inne i huset og gjorde oss klar fikk jeg beskjed av Tomas, allerede iført den kremhvite satengkjolen: “Karina, bare sånn at du vet det: jeg løper inn hvis naboene kommer.”

***

 

Til gode hjelpere // Thank you’s

I forbindelse med utstillingen min i Oslo skrev jeg en takketale ikke alle dessverre kunne være tilstede å høre. Så her kommer den:

Takk til:

– Tomas, fordi han har vært så kul å stille opp.
– Jørund, som hjelper med det meste enten det er kassebygging eller matlaging.
– Mamma som kjører, henter, rydder og syr.
– Linn, som syr og er tilstede på det aller meste.
– Eivind og Espen fra Punkt Ø som har hjulpet med transport.
– Micaela, som sydde Tomas sin nydelige kjole.
– Sigrid, som brukte flere av sine feriedager på å lage papir sammen med meg.
– Julia, som satt i flere dager med meg og sikret.
– Morten, Kristina, Gro, Kari, Magnus, pappa og Thomas.

En spesiell hilsen til John som overlot sin ødelagte laserkutter til meg, skaffet meg en ny del svært rimelig, og installerte den for en kopp kaffe (!)

Tusen takk til alle sammen!

K

 

For the exhibition in Oslo I wrote down a thank you-note. Here is it:

Thank you:

– Tomas, for joining my project. I’m still in awe.
– Jørund, who’s been helping me with everything from making me dinner to building cases for transport.
– My mother, for driving me places, picking up things, cleaning, sewing, anything.
– Linn, who’s always there for me. And sewing.
– Eivind and Espen from Punkt Ø who’s been helping me with transport.
– Micaela, who made the beautiful dress for Tomas.
– Sigrid, who spent several of her her days off making homemade paper with me.
– Julia, who spent several days with me in the weeks before the deadline, sewing.
– Morten, Kristina, Gro, Kari, Magnus, pappa and Thomas.

And John, for giving me his broken lasercutter, getting me a new part for a very reasonable price, and installing it for free (!)

Thank you all so much!

På vei til Vevring // Exhibition in Vevring

Da har jeg klart å kapre Jørund som sjåfør, så da gjenstår det bare å pakke bilen og kjøre til Vevringutstillinga i Sogn og Fjordane. I utgangspunktet var det bare The Fabulous Hunter som skulle være med, men jeg fikk beskjed om å “ta med noen flere”, så da må vi se hva vi klarer å få til. Utstillingen er åpen fra fredag 20. til søndag 22. september, og hvis noen skulle være i området rundt Førde, er det selvfølgelig bare til å komme. Mer info på hjemmesiden til Vevringutstillinga. Her er det duket for postkort-vibber (se på dette) og god stemning.

 

K

 

Tomorrow we pack the car and head for Vevringutstillinga in Sogn og Fjordane.  I planned to only bring The Fabulous Hunter but it seems like they’ve plenty of wall-space, so it really comes down now to what we can fit in the car. The exhibition is open from Friday 20th to Sunday 22nd September and if you should be in the area around Førde, consider making a visit. More info on their homepage. I think it’s going to be great. (Take a look at this  if you don’t believe me).

 

 

 

Vellykket åpning på Soft Galleri // A nice evening at Soft Gallery

KarinaPresttun_softGalleri4_fix

Fredag 13. september åpnet utstillingen min “Tomas og huset på Ask” på Soft Galleri i Oslo. Jeg stiller ut et stort tekstilarbeid og et mindre fotografi. Det har vært noen trivelige dager i Oslo med Synnøve og Karianne på Soft, og det var en fin åpning. Tomas klarte å finne en fritime innimellom signeringer og samtaler på Oslo Bokfestival, og og var heldigvis fornøyd.

Vi fikk oppslag både i BT og Dagsavisen.

Tilfeldighetene vil ha det slik at minnekortet mitt ligger igjen i Oslo, så det blir bare ett bilde foreløpig.

Utstillingen står til 13. oktober.

K

 

 

This Friday my exhibition “Tomas og huset på Ask” opened at Soft Gallery in Oslo. The exhibition consists of a big textile piece and a smaller photo. I’ve had a nice time in Oslo with the girls from Soft, and I’m proud to say that Tomas attended the opening and seemed quite happy with the piece. To my relief. 

We got two articles in the papers: BT and Dagsavisen.

Inconveniently I left my memorycard in Oslo, so this is the only picture for now.

The exhibition is open untill October 13th.